Krates.cz
Všechny kategorie
Krates.cz

Vše, co jste chtěli vědět o rybím oleji

Kardiovaskulární onemocnění jsou v evropských zemích nejčastější příčinou úmrtí osob mladších 65 let. Patří mezi ně koronární onemocnění srdce, angina pectoris, srdeční záchvaty, mrtvice a srdeční selhání.  Je skutečně rybí olej lékem proti všem těmto onemocněním, co jsou to omega-3 mastné kyseliny, proč je máme užívat a mnohem víc zjistíte v následujících řádcích.

 

Zajímavosti z historie

Za první potravinový doplněk z rybího oleje se dá považovat římský “garum”. Tato omáčka z ryb pochází z 8 st. n. l. a středověcí Římané si ji nesmírně cenili pro její léčivé schopnosti. Není se čemu divit, dle současných analýz obsahovala velké množství nenasycených omega 3 mastných kyselin.

Během průmyslové revoluce v polovině 19. st. se Britské impérium potýkalo s nemocí zvanou křivice (trachitida). Kvůli nedostatku slunečního záření způsobeného kouřem a smogem trpělo až 80% dětí nedostatkem vitamínů D, což se projevovalo různě ohnutými končetinami.  V té době se k ochraně před chorobou používal olej s tresčích jater. Brzy na to si norský lékárník Peter Möller nechal patentovat výrobek – inovovaný olej z tresčích jater, který propagoval pod heslem “rybí olej, který není cítit rybinou”. Reklamní kampaň měla neuvěřitelný úspěch a jeho produkt se stal prvním masově užívaným doplňkem stravy.

Na počátku 20. století byl tuk vnímán pouze jako zdroj kalorií, který je zcela zaměnitelný s karbohydráty. Až v roce 1930 manželé Burrovi objevili, že tuky mají výživovou hodnotu – jsou plné vitamínů, minerálů a dalších látek nezbytných pro správné fungování organismu. Vymyslel termín “esenciální mastné kyseliny” a označil omega 3 a 6 za životu důležité mastné kyseliny.

Až v 70. letech vědci vypozorovali, že u Eskymáků, kteří se živí převážně rybami, se téměř nevyskytují kardiovaskulární choroby, což vedlo dále ke studiím zkoumajícím propojení spotřeby rybího oleje s prevencí vůči srdečním chorobám. Na základě těchto zjištění kolegové Dr. Dyerberg a profesor Hans Olaf Bang odjeli do Grónska zkoumat krev Inuitů. Zjistili, že obsahuje nezvyklé množství  dvou mastných kyselin – EPA a DHA. Po dalších výzkumech se potvrdilo, že pravidelná konzumace EPA a DHA funguje jako prevence proti vzniku kardiovaskulárních chorob.

V dnešní době je na trhu k dispozici spousta kvalitních rybích olejů a omega 3 zůstává stále populárním doplňkem stravy. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) stále podporuje tvrzení, že 3 000 mg DHA a EPA denně udržuje zdravé srdce i zdravý krevní tlak. 

 

Co jsou Omega-3 nenasycené mastné kyseliny?

Skutečným zdrojem kardiovaskulárních zdravotních výhod je rodina polynenasycených tuků zvaných omega 3 mastné kyseliny. Existují tři typy omega 3 mastných kyselin:

  • kyselina alfa-linolenová (ALA), která se nachází v rostlinných olejích, jako je lněný olej, sójový olej a řepkový olej.
  • kyselina eikosapentaenová (EPA) se nachází v mastných rybách jako jsou losos a tuňák
  • kyselina dokosahexaenová (DHA), kterou najdeme rovněž  v mastných rybách jako jsou losos a tuňák

 

Kde je najdeme?

Omega 3 mastné kyseliny se nachází v mořských i rostlinných potravinách a olejích.  Přirozeně nejvyšší množství najdeme v rybách zejména v lososech, makrelách, tuňácích, sleěch a sardinkách. Pro pozitivní účinek na zdraví je potřeba konzumovat ryby minimálně jednou týdně. Pokud vám ryby moc “nevoní” z rostlinné stravy jsou to lněný olej, lněná semínka, vlašské ořechy, řepkový olej,  chia semínka nebo sójové boby, sójový olej a tofu.

 

Účinky omega-3 nenasycených mastných kyselin:

Snižují krevní tlak

Vysoký krevní tlak neboli hypertenze je nejčastějším a dá se říct, že i nejnebezpečnějším srdečním onemocněním. Při dlouhodobém tlaku vyšším než 140//90 se zvyšuje riziko mrtvice a infarktu. Ukázalo se, že při užívání vyšších dávek rybího oleje se snížil jak systolický tak i diastolický krevní tlak.

Snižují obsah triglyceridů 

Trigliceridy jsou tuky, které se v našem těle ukládají. Jsou obsaženy v krvi a při velkém množství postupně ucpávají cévy a způsobují vznik aterosklerózy cév. Přidáním omega 3 do stravy se snižuje riziko ucpávání tepen a krev obohacená potřebným kyslíkem může lépe zásobit orgány v těle.

Snižují výskyt zánětů

Rybí olej je skvělý antioxidant a působí protizánětlivě.  Podle některých studií dokáží omega 3 nenasycené mastné kyseliny zlepšit funkci buněk, které lemují cévy a tím snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Snižují riziko vzniku srdečních arytmií

Arytmie znamená porucha srdečního rytmu a patří mezi velmi častá srdeční onemocnění. Většinou jde o neškodné případy, kdy si člověk ani neuvědomí, že arytmie má. Existují ale také poruchy rytmu, které způsobují mnoho problémů a mohou být životu nebezpečné. Pravidelné užívání omega 3 působí buď preventivně nebo může již vzniklé arytmie mírně zlepšit.

Potlačení symptomů lupusu

Nedávné studie ukázaly velmi slibné výsledky při deaktivaci spouštěče autoimunitního onemocnění zvaného lupus. DHA dokáží bojovat proti toxickým částicím v těle, které představují riziko pro pozdější vznik lupusu.

Doporučujeme tyto produkty:
Skvělá cenaKoupit produkt

 

Faktory přispívající k srdečním chorobám 

Nejsilnějšími rizikovými faktory pro srdeční choroby jsou vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol, kouření, cukrovka, nedostatek fyzické aktivity, obezita a špatná výživa. Mnoha příčinám, které způsobují onemocnění, je tedy z velké části možné předcházet životním stylem. Pokud jde o výživu, nejvíce škodí spotřeba rafinovaných rostlinných olejů, nadměrná konzumace alkoholu, nápojů s vysokým obsahem cukru a potravin s vysokým obsahem tuků, cukrů a soli. 

Obzvlášť v západních zemích je obsah rybího oleje a tím pádem omega 3 mastných kyselin ve stravě extrémně nízký, proto je vhodné je co nejdříve zařadit do svého jídelníčku.

 

 

 

Zdroje:

SZÚ

https://examine.com/supplements/fish-oil/

https://www.barebiology.com/pages/the-history-of-fish-oil-and-omega-3

Nejnovější články

Skoncujte s hemoroidy!

Hemoroidy (někde se uvádí hemeroidy) neboli lidově “zlatá žíla” nepatří k potížím, které nás ohrožují na životě, ale dokáží nám ho pěkně znepříjemnit. A to nejen nám, ale téměř padesáti procentům populace do 50 let věku. Jejich vznik má mnoho…

Jak vyzrát na atopický ekzém?

Člověk, který se potýká s atopickým ekzémem neboli atopickou dermatitidou, citlivě reaguje na látky, které se běžně objevují všude kolem nás. Ať už jde o vodu, prach, chemické látky v kosmetice či potraviny, všechny tyto látky mohou u atopika působit dráždivě na…

Jak úspěšně zvládnout kojení? Připravte se na něj

Kojení je pro novorozence a maminku prvním společným rituálem, který nejenže utužuje jejich nový vztah, ale zároveň je pro miminka a jejich zdravý vývoj velmi důležitý. Mateřské mléko se totiž již od porodu mění tak, aby co nejvíce plnilo potřeby…